• Genel
  • 0

NPM(Node Package Manager) Nedir?

 NPM(Node Package Manager), Javascript’in 3.parti yazılımlarını yüklenmesini sağlayan bir araçtır. Yani Javascript’in paket yöneticisidir. Javascript geliştiricilerinin  birbirleri ile paket haline getirdikleri kodları paylaşmak için kullanılır.

NPM’i kullanabilmek için nodejs’in bilgisayarımızda kurulu olması gerekiyor. Bunun için ilk olarak bilgisayarımıza nodejs indiriyoruz.

Node js’in bilgisayarımıza kurulu olduğundan emin olmak için cmd(Command Prompt)’ den npm versiyonlarına bakabiliriz. Bunun için “node -v” komutunu kullanıyoruz. Ekran çıktısı aşağıdaki gibidir.

Nodejs’i kurduğumuzda npm’in otamatik olarak yüklenmesi gerekmektedir. Onuda “npm -v” komutu ile kontrol edebiliriz. Onun çıktısıda aşağıdaki gibi olacaktır.


Package.json Nedir?

package.json bütün node.js projelerinde bulunan ve proje hakkında bize bilgi veren json formatında bir dosyadır.

npm-init” komutu ile bu dosyayı oluşturabilir. Ve cmd(veya terminal) üzerinden projemiz hakkındaki değerleri girebiliriz. “npm init -y” komutu ile değerlerin otamatik doldurmasını sağlayabilir ve daha sonradan değiştirebilirsiniz.

İşlemleri yaptıkdan sonra package.json dosyamızın içeriği aşağıdaki gibi olacaktır.

NPM Paket Kurulumu

“npm install” komutu paket yüklememizi sağlayacaktır. “npm install <paket adi> -g” komutu ile paketi indirebiliriz. Burdaki -g komutu paketi global olarak indirmemizi sağlayacaktır.

Örnek olarak grunt-cli paketini kuruyoruz. Bunun için paket adımız “grunt-cli” şeklindedir. Yani kurulum komutumuz “npm i grunt-cli -g” şeklinde olacaktır. “install” komutunu kısaltarak “i” şeklinde de kullanabiliriz.

Bilgisayarımızda kurulu olan paketleri görmek için C:\ dizininde “npm list” komutunu çalıştırıyoruz.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir